Documentatie

Water

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 oktober 2012

Dit subhoofdstuk bevat twee artikelen die een overzicht geven van de waterproblematiek: water in de bezette gebieden en het watervraagstuk op grotere, regionale schaal. Daarbij gaat het om een gebied dat zowel Israël als delen van Libanon, Syrië als Jordanië omvat.

 

 

 

 

4 reacties op: Water
 • Heleen Witte

  Ik ben diverse malen op de Westbank geweest, vooral in de omgeving van Bethlehem. Daar krijgen de mensen zeer onregelmatig water van het (Israëlische) waterbedrijf. Soms wel twee weken niet. Er is dan nauwelijks water om je te wassen of de w.c. door te trekken. Mensen vangen dit op door watertanks op hun daken en in kelders te plaatsten. Israëlische militairen vinden het vaak weer leuk om die watertanks lek te schieten. Dat gebeurt vooral veel bij Hebron in de buurt (ook wel door settlers).
  Je kan goed zien wat Palestijns is en wat Israëlisch, gewoon aan de water tanks op de daken. En aan het groen natuurlijk; de nederzettingen hebben genoeg water om tuinen aan te leggen en zwembaden te vullen. Terwijl de land- en tuinbouw er verpieterd en verdroogd bijstaat in de overige Westbank.
  En dan te bedenken dat het water onder de Westbank wordt opgepomt en dat de Palestijnen er 3 of 4 maal zoveel voor moeten betalen als de Israëli.

 • Jan Schnerr

  Ik heb de indruk dat de waterschaarste een middel is in de bevolkingspolitiek op de Westelijke Jordaanoever: het verdrijven van de agrarische Palestijnse bevolking uit de zogenaamde C-gebieden. Zij komen terecht in de dichtbevolkte steden-voor-Palestijnen. Daar is de watervoorziening minder beroerd, maar nog steeds beroerd volgens internationale maatstaven. Binnen Jaffadok wordt gewerkt aan twee artikelen, speciaal over water. (De foto op de pagina maakte ik in november 2012, voor zonsopgang in de regio Hebron.)

 • Gerrie Eickhof

  wat een kut vraagstuk

 • Tim Sanders

  deze site is nutteloos

Uw reactie: