Documentatie

Trump op weg naar Iran besluit; Macron, Merkel op audiëntie

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 mei 2018

Macron en Merkel, armpje drukken met Washington

(column van 27 april 2018)

Onder Obama werd de overeenkomst getekend waarbij Iran een stuk van zijn soevereiniteit inleverde: het zal tenminste tien jaar lang niet aan een atoomwapen bouwen: de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Voordeel voor Iran is dat het zich, verlost van de meeste sancties, economisch en technologisch kan ontwikkelen. Vooral in samenwerking met Europa. Een zeer krachtige lobby in de VS wil nu van de overeenkomst af. De lobby, met de pro-Israëllobby als kern, wil twee dingen. 1 Iran economisch in de wurggreep houden. 2 Voorkomen dat Iran een effectief luchtafweersysteem bouwt tegen aanvallen door Saoedie-Arabië en Israël. Op 12 mei moet president Trump zijn koers bekend maken. Macron en Merkel pleiten deze week in Washington voor economische samenwerking met Iran en daarmee tegen oorlogsvoorbereiding.

Iran is de sleutel

The Great Game was het grote gevecht om Perzië lang geleden in de negentiende eeuw. Het was Rusland tegen Groot Brittannië. Dat laatste land telt nu niet meer mee, Rusland nauwelijks nog. Voor de beheersing van de Greater Middle East, het gebied van Egypte tot Iran is Iran de sleutel. Het uiteindelijke gevecht om dat land zal gaan tussen de supermachten VS en China. Maar dat duurt nog even. China is hard bezig de Zuid-Chinese Zee onder zijn controle te brengen en is ook al druk doende met de Indische Oceaan en de kust van Oost-Afrika. Het eerste haventje in Europa is gekocht (Griekenland, Pireaus).

VS spelverdeler

Het Midden-Oosten was de speeltuin van de Verenigde Saten sinds de Suezoorlog van 1956. Vanaf 2000 kwam daar de klad in. Eerst slaagde Clinton er niet meer in om Israël, als VS-vazal in bedwang te houden (Camp David II, 2000). En vervolgens liep Bush II er een formidabele bloedneus op (Irak, vanaf 2003) waarna Obama met zijn ‘pivot to Asia’ (draai naar Azië) begon opdat Amerikaanse militairen de Chinezen in de gaten konden houden. Obama erkende dat directe machtsuitoefening in het Midden-Oosten door soldaten op de grond te moeilijk en te duur was. Te duur omdat het komende gevecht met China prioriteit kreeg. Twee bijthonden – zo is nu de bedoeling – moeten Iran in de hoek drijven terwijl Washington het land tot de bedelstaf brengt.

Israël en Saoedie-Arabië de bijthonden

De VS als supermacht zet twee kleine bondgenoten in als bijthonden: de fundamentalistisch religieuze, enigszins tribale en voor buitenlandse culturele invloeden grotendeels afgesloten landen Israël en Saoedie-Arabië. Maar deze gehoorzamen niet zomaar, Washington moet hen iets aantrekkelijks voorhouden. Trump heeft daarvoor twee opties. Eén: Iran’s infrastructuur bombarderen met Amerikaanse steun. Twee: Iran economisch kapot maken door sancties en oorlogsdreiging. De Amerikaanse president, laat de keuze nog boven de markt hangen. Tot ergernis van sommige adviseurs: John Bolton wil oorlog.

Om de economische optie realistisch te laten zijn, moet Europa gedwongen worden zich aan het Amerikaanse sanctieregiem te houden. Op 12 mei weten wij meer.

Tags:  IRAN, JCPOA, Macron, Merkel, VS
Nog geen reacties op: Trump op weg naar Iran besluit; Macron, Merkel op audiëntie

Uw reactie: